LogoAdVanDerHelm

kaarsjes

Verkondiging gezinsviering Goede Herder Zoeterwoude Rijndijk 2022

Welkom op deze kerstavond.
Buiten is het regenachtig en somber. Hier brandt de kachel en is het licht ontstoken. Buiten zijn veel mensen eenzaam en op zoek naar contact. Hier zoeken we elkaar op en kijken we elkaar aan en wensen we elkaar Zalig Kerstmis. Buiten klinken berichten van oorlog en hongersnood, van conflicten en opstanden die slachtoffers maken. Hier klinkt de boodschap: Eer aan God in den hoge en vrede op aarde voor alle mensen. Buiten kunnen mensen elkaar veroordelen en hard zijn tegen elkaar. Hier laten we ons hart raken door Gods tederheid en zijn barmhartigheid. Deze kerstnacht, de eerste na de coronabeperkingen, kan een hoopvolle nacht zijn in een donkere wereld. Als wij thuis waren gebleven waren we misschien wel meegesleurd in die stroom van duisternis en cynisme en somberheid. Dat willen we niet laten gebeuren. Wij willen mensen zijn die Licht verspreiden, mensen die onze kinderen leren dat het mooi is om mens te zijn, dat het mooi is elkaar te vertrouwen en elkaar te vergeven. Een kind wordt ons door God toevertrouwd, een kind met een boodschap. Wij willen die boodschap weer ontvangen en ons door die woorden laten raken. Ik wens ons allen een viering waarin we de nabijheid van Gods licht ervaren.

Homilie
He je het Kind al gezien? Eigenlijk niets bijzonders. Iedere dag worden er kinderen geboren. En toch is de geboorte van ieder kind bijzonder. Ook toen jij geboren was, kwamen er mensen kijken: opa en oma, ooms en tantes. Hadden zij nog nooit een klein kind gezien? Vast wel, maar ze wilden jou zien. En ook toen jullie ouders werden geboren, kwamen er mensen kijken. En toen oma en opa werden geboren. Dat is heel lang geleden. Ook toen kwamen er mensen kijken naar het pasgeboren kind.

Je hebt natuurlijk ook gehoord dat het deze nacht met dit Kind Jezus wel heel bijzonder was. Want eigenlijk had het Kind niet geboren mogen worden. Maria en Jozef kenden elkaar nog niet eens zo goed. Ze moesten op reis en dat is niet handig als je hoogzwanger bent. En alle hotels waren vol en alle kamers bezet. Niemand deed de deur open. Je kunt als kind dan maar beter even niet geboren worden. Matthijs, een kleine jongen, wees de weg naar de stal. Daar was ruimte, daar was warmte, daar kon het Kind geboren worden. Heb je goed geluisterd naar het verhaal? Matthijs voelde zich anders toen hij aan Jozef en Maria de weg gewezen had. Hij voelde zich licht. Eerst voelde hij zich boos over het gepest door de herders en de herbergier. Hij was chagrijnig geworden en wilde in zijn bed liggen. Maar toen hij Jozef en Maria had geholpen voelde hij zich beter.

Ik denk dat dit een mooie boodschap is voor Kerstmis. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons allemaal. We kunnen vast zitten in boosheid en chagrijnig zijn en soms zelfs depressief. Dat is heel akelig. Dan heb je het gevoel dat je vast zit en geen kant meer op kunt. Juist in de donkere dagen van december en ook in de donkere dagen van oorlog en economische zorgen, hebben mensen het moeilijk. Dan wil je in je bed blijven liggen, letterlijk of figuurlijk: je wilt niets meer ondernemen. Dan brengt de ontmoeting met de ander iets nieuws. Je wordt even deel van het leven van iemand anders. Je kunt blijkbaar iets moois betekenen. Daar wordt iedereen blij van. Dat is toch wonderlijk! Het Kind doet niets. Het ligt alleen maar te slapen. De mensen die bij Hem komen gaan iets doen. De jonge herder Matthijs, Peter die Matthijs gaat halen, Ruben die op zijn fluit speelt. Die herders lijken wel andere mensen geworden.

Dat is het feest van Kerstmis: wij kijken naar het kind en we kijken naar elkaar en we kijken naar de wereld waarin we leven. We zien daar ellende, maar we zien ook veel mensen die initiatieven nemen om te helpen. Serious Request was mooi net als allerlei acties voor Oekraïne en de opvang van vluchtelingen. Nee, we hoeven niet te wanhopen. We kunnen nog veel betekenen en nog veel doen. We leren dat van het Kind. Als het Kind groot geworden is, dan gaat het spreken en handelen. Dan komen er woorden van liefde, vergeving en vrede. En deze woorden laten een spoor van wonderen achter. Ik wens u allemaal toe dat dit een wonderlijke avond zal zijn, en dat het wonderlijke dagen worden, dat we vele mogelijkheden zien om met het Licht van dit Kind iets te doen, zodat dit Licht de aarde zal verlichten.

In die zin wens ik u: Zalig Kerstmis!